Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor 2024

Infographic: Astrohighlights in de zomer van 2024 (NL)

May 16 2024, Marcus Schenk

Op warme zomeravonden onder een heldere hemel – dat is niet alleen voor amateurastronomen een mooi idee. Natuurlijk zijn de nachten nu bijzonder kort, maar ook aan de astronomisch heldere hemel kunnen we prachtige gebeurtenissen waarnemen. Wat dacht je van een eersteklas planetenbijeenkomst, een nauwe ontmoeting tussen Spica en de maan en de langverwachte bedekking van de planeet Saturnus door de maan? Natuurlijk kijken we ook uit naar de vallende sterren in augustus.

Op de huidige infographic “Astrohighlights in de zomer van 2024” hebben we de mooiste hemelverschijnselen overzichtelijk samengesteld.

Je kunt de grafiek gerust op je website gebruiken (met een link naar www.astroshop.de) en ook je bezoekers informeren over komende spannende gebeurtenissen.

 

 

Juni
3.6. Mars ontmoet de maan
Een hemels schouwspel wacht op vroege vogels op 3 juni. Als je bij zonsopgang naar het oosten kijkt, zie je hoe de roodachtige Mars en de dunne maansikkel een nauwe constellatie vormen – ze worden slechts 2,6 graden van elkaar gescheiden aan de hemel. Deze kosmische ontmoeting is niet alleen een fascinerend gezicht, maar biedt ook een mooie gelegenheid voor astrofotografie.

11.6. De maan ontmoet Regulus
Vanavond kun je een bijna koninklijk uitziend hemelverschijnsel bewonderen: de maan komt dicht bij Regulus, de heldere hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. De maan blijft nog twee dagen lang bij de majestueuze leeuw voordat hij zijn reis voortzet en de volgende sterrenbeelden binnengaat.

16.6. Spica ontmoet de maan
Let op 16 juni op een nauwe ontmoeting aan de nachtelijke hemel tussen de maan en Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. De twee naderen elkaar tot een afstand van slechts 0,25 graden. Bijna een kosmische kus tussen deze twee hemellichamen. Spica, vaak bedekt door de maan, ontsnapt vandaag aan deze bedekking. Toch biedt de kleine afstand tot de maan een uitstekende gelegenheid voor waarnemers en fotografen om dit evenement vast te leggen. Houd je telescopen en camera’s dus klaar.

27.6. De maan ontmoet Saturnus
In de nacht van 27 op 28 juni komt de maan relatief dicht bij Saturnus. Op zijn reis komt de maan in de buurt van de planeet en het lijkt bijna alsof hij Saturnus zal bedekken. Vanuit ons gezichtspunt is dit fenomeen echter niet zichtbaar, aangezien de maan en Saturnus pas na middernacht zichtbaar zijn. Er is nu helaas geen bedekking – daar moeten we nog even op wachten.

28.6. De maan ontmoet Neptunus
Wanneer de rest van de wereld nog slaapt: in de vroege ochtenduren van 28 juni beweegt de maan langzaam naar Neptunus, de verre gasreus aan de buitenrand van ons zonnestelsel. Met een telescoop kunnen we proberen een glimp van deze planeet op te vangen. Vanwege zijn grote afstand verschijnt hij echter alleen als een kleine schijf zonder herkenbare details.

Juli
1.7. Komeet 12P/Olbers
Kometen zijn bezoekers van het binnenste zonnestelsel voordat ze lange tijd weer verdwijnen in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Dat ze helder worden, gebeurt maar soms. Dit jaar hadden we al het geluk de komeet Pons-Brooks te observeren. In juli is een relatief heldere komeet aan de hemel te zien: de komeet 12P/Olbers. Hij bereikt begin van de maand een helderheid van 7,5 mag en is te zien met een verrekijker of een telescoop. Helaas staat hij dicht bij de horizon, wat de waarneming niet zo gemakkelijk maakt. Zoek eerst een locatie met een goed uitzicht op de horizon. Daarnaast moet de horizon kristalhelder zijn, want zelfs kleine of dunne wolkensluiers verstoren de waarneming. Maar als de omstandigheden goed zijn, moet je de waarneming zeker proberen.

2./3.7. De maan ontmoet Jupiter, Mars, Uranus en de Plejaden
De dageraad van 2 en 3 juli biedt een mooi schouwspel aan de hemel: de dunne maansikkel ontmoet in de loop van de nacht de planeten Jupiter, Mars en Uranus. Al deze objecten bevinden zich in de buurt van de sterrenhoop de Plejaden. Deze constellatie biedt een uitstekende gelegenheid voor astrofotografie, om de samenkomst van de verschillende hemellichamen vast te leggen.

6.7. Ceres in oppositie
In de nacht van 6 juli bereikt Ceres, de grootste dwergplaneet van ons zonnestelsel, zijn oppositiepositie. Dit betekent dat hij, gezien vanaf de aarde, precies tegenover de zon staat en dus de hele nacht aan de hemel zichtbaar is. Met een helderheid van 7,3 mag is Ceres onder ideale omstandigheden theoretisch ook met een verrekijker zichtbaar, hoewel een telescoop wordt aanbevolen voor de waarneming. Vanwege zijn sterachtige verschijning is het noodzakelijk om een zoekkaart te gebruiken om Ceres aan de sterrenhemel zeker te identificeren. Zonder de kenmerkende eigenschappen van een planeet vereist het waarnemen van Ceres dus zorgvuldige planning en observatie.

15.7. Mars ontmoet Uranus
In de vroege ochtend van 15 juli is het de moeite waard om naar de hemel te kijken, wanneer Mars net onder Uranus langs trekt. De twee planeten naderen elkaar tot ongeveer een halve graad. Dit betekent dat ze in het telescopisch beeldveld verschijnen met een groothoekoculair. Heb je dit al eens gezien? Een mooie gelegenheid. Vanaf 2 uur ‘s ochtends kun je beginnen met waarnemen. Na verloop van tijd stijgen beide planeten hoger aan de hemel, wat hun zichtbaarheid en waarneembaarheid verbetert.

23.7. Pluto in oppositie
De dwergplaneet met het grote hart staat vandaag in oppositie tot de zon en bereikt een helderheid van 14,3 magnitude. Daarom is deze voormalige planeet alleen met grote telescopen zichtbaar. Toch is het mogelijk om hem met kleinere telescopen te fotograferen. Voor de waarneming worden zoekkaarten aanbevolen.

30.7. Delta Aquariden
Kijk op 30 juli uit naar de Delta Aquariden. Deze meteoren verschijnen in het sterrenbeeld Waterman en bereiken een maximale snelheid van 25 per uur. De beste tijd om te observeren is voor middernacht, omdat de maan in de tweede helft van de nacht boven de horizon verschijnt. Een interessant schouwspel voor iedereen die van vallende sterren houdt.

30.7. De maan ontmoet Mars, Jupiter en Uranus
In de vroege ochtend van 30 juli zijn de maan, Mars en Jupiter te zien in een opvallende constellatie aan de hemel, dicht bij de bekendste sterrenhoop de Plejaden. Omringd door de prominente sterren Aldebaran en Capella vormen ze een indrukwekkend beeld aan de nachtelijke hemel. Als je bij het begin van de dageraad naar de hemel kijkt, kun je niet anders dan deze mooie constellatie bewonderen.

Augustus
12.8. Perseïden
Onder de wijde augustushemel ontvouwt zich een kosmische voorstelling: de vallende sterren van augustus.
De Perseïden, zoals ze door astronomen worden genoemd, schieten deze avond talrijk over de hemel en we kijken vol verwachting naar boven. Misschien ontdekken we heldere exemplaren waar we bijzonder van kunnen genieten.
De media beloven meestal een spectaculair vuurwerk van 100 vallende sterren per uur, een regen van vallende sterren. Dat is meestal overdreven. Maar zelfs zonder “overdrijvingen” kunnen de Perseïden voor ons een zintuiglijke en fascinerende ervaring zijn.
De maan staat in het eerste kwartier en gaat nog voor middernacht onder, daarna kunnen we ongestoord in het donker observeren. Alleen een comfortabele deken, een warme thee en enthousiaste vrienden die meekijken ontbreken nog – zo kan deze avond alleen maar slagen.

14.8. Mars ontmoet Jupiter
In de vroege uren van 14 augustus vindt een opmerkelijk evenement plaats voor waarnemers, aangezien Mars en Jupiter elkaar naderen tot een uiterst kleine afstand van slechts 0,3 graden. Deze kleine afstand is zeldzaam in vergelijking met de gebruikelijke afstanden tussen planeten aan de hemel en lijkt bijna alsof de twee planeten elkaar raken. Een ideale gelegenheid om een verrekijker of telescoop te pakken en het evenement te observeren. Je kunt beide planeten in één gezichtsveld zien, zelfs bij hoge vergroting – een spectaculair schouwspel dat niet vaak voorkomt.

21.8. De maan bedekt Saturnus
In de nacht van 21 augustus biedt zich een heel bijzonder schouwspel aan: de maan bedekt de planeet Saturnus. Hoewel de maan en Saturnus al in de avonduren te zien zijn, vindt de daadwerkelijke bedekking pas in de vroege ochtenduren plaats. Om 5:32 uur, wanneer de maan Saturnus vanaf zijn verlichte kant nadert, begint de bedekking. De planeet met de ringen verdwijnt ongeveer een uur achter de maan en komt rond 6:32 uur weer tevoorschijn aan de onverlichte kant van de maan. Op dat moment staat de maan nog boven de horizon, hoewel de zon al ongeveer 10 minuten is opgekomen.

26.8. De maanontmoet de Plejaden
Op 26 augustus vindt een interessante astronomische ontmoeting plaats: de maan bevindt zich in de beroemde sterrenhoop de Plejaden. Daarnaast: in de vroege ochtenduren (vanaf 5:40 uur) beweegt de maan zich vanuit het westen naar de heldere ster Atlas en bedekt deze. Maar dat is nog niet alles, want in het sterrenbeeld Stier is er nog meer te ontdekken: als je iets lager kijkt, ontdek je de planeten Mars en Jupiter. Ook de planeet Uranus bevindt zich in hetzelfde sterrenbeeld, maar omdat hij alleen met een verrekijker of telescoop te zien is, heb je een zoekkaart nodig.

27.8. De maan ontmoet Jupiter en Mars
In de nacht van 27 augustus is het de moeite waard om naar het sterrenbeeld Stier te kijken, dat in de tweede helft van de nacht boven de horizon verschijnt. Het sterrenbeeld wordt vergezeld door de planeten Jupiter en Mars. Vooral bij het eerste licht van de dageraad, wanneer de hemel blauwachtig kleurt, vormen ze samen met de afnemende maan een ongelooflijk mooi trio.

(NL) NIKON ZOMERKORTING: BESPAAR TOT €60

May 16 2024, Stefan Rieger

De zomervakantie staat voor de deur en hoe leuk is het als je wat geld kunt besparen op je vakantievoorbereidingen? Nikon moet daar ook aan gedacht hebben en biedt u een onmiddellijke korting op de aankoop van een nieuwe verrekijker uit de Prostaff P3- of Monarch M7-serie.

De korting is als volgt en is al in mindering gebracht op de verkoopprijs:

Nikon Prostaff P3: € 40, geldig voor de modellen 8×30, 10×30, 8×42, 10×42
Nikon Monarch M7: € 60, geldig voor de modellen 8×30, 10×30, 8×42, 10×42

De aanbieding is geldig tot 22/07/2024, dus verzeker u nu van uw nieuwe vakantiegenoot tegen een gereduceerde prijs!

Celestron RASA 800 AVX met autoguider: Een krachtig pakket voor astrofotografie!

May 16 2024, Stefan Taube

Het merk Celestron heeft een pakket samengesteld dat bestaat uit de f/2.2 RASA 800 astrograaf, de beproefde Advanced VX montering en de nieuwe StarSense autoguider camera.

Bespaar geld met de set: Celestron Astrograph S 203/400 RASA 800 AVX autoguider

RASA staat voor Rowe-Ackermann-Schmidt-Astrograph:

  • Supersnelle optiek voor extreem korte belichtingstijden!
  • Uitstekend scherpstelmechanisme!
  • Stille 12V MagLev ventilator voor optimale luchtcyclus in de buis

De StarSense autoguider biedt vele voordelen:

  • Automatische uitlijning en ondersteuning tijdens pooluitlijning
  • Nauwkeurige GoTo: Verbetert de positioneringsnauwkeurigheid van je Celestron montering!
  • Autoguiding: Volgt hemelobjecten nauwkeurig, voor haarfijne sterren, zelfs op astrofoto’s met lange belichting!

Voor de StarSense autoguider heb je geen aparte laptop nodig, maar kun je hem gewoon bedienen via de NexStar handbediening.

Als set bespaar je geld vergeleken met de som van de afzonderlijke prijzen! De aanbieding is slechts geldig tot 15 juni 2024, pak hem nu hier in de winkel!

KOOPJE: ZEISS WILDCAMERA’S VOOR EEN SPECIALE PRIJS!

May 15 2024, Stefan Rieger

ZEISS Secacam

Nu en slechts voor een korte tijd hebben we de verkoopprijzen voor de ZEISS Secacam 5 en Secacam 7 wildcamera’s verlaagd. Zie live wat er in het jachtgebied gebeurt of bewaak uw huis, magazijn of andere objecten die u vanaf elke plek in de gaten wilt houden.

We kunnen u deze wildlife- en bewakingscamera’s tot 5 juni voor een spotprijs aanbieden, dus grijp ze snel!

FUJINON TECHNO-STABI TS 12×28: STABIEL BEELD – STABIELE PRIJS

May 8 2024, Stefan Rieger

Fujinon Techno-Stabi TS 12x28

De meeste mensen kennen het probleem: je wilt vaak meer details zien, maar je hebt geen zin om een telescoop mee te nemen. En verrekijkers met een hogere vergroting zijn zo wiebelig dat het vergrotingsvoordeel niet kan worden benut. Daarom zijn er verrekijkers met een beeldstabilisator ontwikkeld.

We kunnen je nu voor een korte periode de Fujinon Techno-Stabi TS 12×28 aanbieden voor een speciale prijs van €499. Je bespaart €200 ten opzichte van de adviesprijs van de fabrikant.

Geniet van onbewogen waarnemingen en pak hem snel!

ZEISS WARMTEBEELDCAMERA DTI1: GA OP KOOPJESJACHT!

May 8 2024, Stefan Rieger

ZEISS DTI1

Tot 30 juni 2024 hebben natuurliefhebbers de kans om de ZEISS DTI1 warmtebeeldcamera’s te kopen tegen een aantrekkelijke speciale prijs. Deze instapmodellen bieden de gebruikelijke ZEISS-kwaliteit en maken het gemakkelijk om met behulp van warmtebeeldtechnologie wild of vogels te vinden, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Er zijn twee modellen beschikbaar: met een brandpuntsafstand van 19 mm en van 25 mm. Het 19mm model is ideaal voor de jacht in het bos. De warmtebeeldcamera met 25mm objectief is een goed all-round apparaat.

ZEISS DTI1

De modellen bieden een bereik tot 1320 meter, verschillende beeldmodi en speciale functies zoals de hot tracking-modus, die de warmste gebieden in het beeld benadrukt. Ideaal voor jagers en ornithologen – perfect voor gebruik in het bos of op open terrein.

Mis de kans niet om deze state-of-the-art thermische camera’s voor een exclusieve prijs te bemachtigen!

Ontvang een tegoedbon van 250 euro cadeau: bij aankoop van een Omegon 84mm HD spotting scope

May 8 2024, Marcus Schenk

Ervaar de natuur van dichtbij: De Omegon Zoom Spotting Scope ED 20-60x84mm HD maakt het mogelijk. Deze hoogwaardige spotting scope toont de schoonheid van het wildleven recht voor uw ogen.

Voor een beperkte tijd geven wij u een tegoedbon ter waarde van 250 euro cadeau bij aankoop van een Omegon Zoom Spotting Scope ED 20-60x84mm HD. Grijp deze exclusieve kans om uw natuurobservaties een nieuwe glans te geven.

• Met een objectiefopening van 84 mm zijn uitstekende observaties mogelijk, zelfs in de schemering, wanneer bij normale spotting scopes het contrast al begint af te nemen. De ED-optiek zorgt voor een kristalhelder zicht met helderdere beelden.

• Gewoon praktisch: Combineer de Omegon spotting scope met elke 1,25-inch oculair. Met een eenvoudig 15mm oculair bereikt u bijvoorbeeld een breed zicht met 32-voudige vergroting – een ervaring die normaal alleen bekend is van astronomische telescopen.

Niet zonder reden is deze spotting scope al lang een populaire metgezel voor natuurobservators in ons Omegon-assortiment.

Pak nu uw kans en verzeker uzelf van deze buitengewone spotting scope inclusief een tegoedbon van 250 euro!

Wees er snel bij: Deze aanbieding is geldig van 1 mei tot 31 juli 2024. De tegoedbon is inwisselbaar tot 31 december 2027. Beschikbaar zolang de voorraad strekt.”

EQ-AL55i Pro: nieuwe montering voor kleine optiek en DSLR-camera’s van Skywatcher

May 8 2024, Stefan Taube

Het merk Skywatcher biedt al jaren kleine monteringen voor reizen en fotografie met cameralenzen onder de naam Star Adventurer.

De technologie en het design van deze succesvolle modellen zijn terug te vinden in een nieuwe montering die een draagvermogen heeft van 10 kilogram en dus ook wat grotere optiek kan dragen: Skywatcher montering EQ-AL55i Pro SynScan GoTo WiFi.

Deze veelzijdige montering is uitgerust met een verstelbare contragewichtstang. Dit maakt gebruik op alle breedtegraden van 0° tot 90° mogelijk en voorkomt de problemen die zich voordoen bij veel monteringen buiten onze middenbreedtegraden. Het is een ideale reismontering!

De EQ-AL55i wordt volledig bediend met een smartphone via de ingebouwde Wi-Fi module en de gratis SynScan Pro app. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android.

Meer informatie over deze montering vind je hier in de shop.

Harmonische monteringen met astandwielen van ZWO, iOptron en PegasusAstro

May 8 2024, Stefan Taube

Innovatieve fabrikanten bieden al een paar jaar astronomische monteringen aan met een speciaal aandrijfontwerp. Je kunt deze vinden in de shop onder de Harmonic / Strainwave link.

Deze monteringen zijn uitgerust met een zogenaamde asaandrijving. Deze is ook bekend onder de beschermde merknaam Harmonic Drive.

De voordelen zijn:

  • Hoog draagvermogen met een laag eigen gewicht
  • Hoge torsiestijfheid: geen contragewichten nodig
  • Relatief goedkoop, als industriestandaard
  • Geen zwenkfout (“speling”)
  • Zeer hoge reductieverhouding
  • Compacte afmetingen
  • Onderhoudsvrij en spelingvrij op lange termijn

De astandwielkast wordt onder andere gebruikt voor de assen van industriële robots. Het is daarom een standaard en hoeft niet speciaal ontwikkeld en gebouwd te worden voor astronomische montering.

Hoewel de periodieke fout bij tandwielkasten met assen ook hoog is, is de typische fout bij wormassen, die wordt veroorzaakt door de verandering in de draairichting (“speling”), niet aanwezig. Dit betekent dat de tandwielkast onmiddellijk reageert op de stuurimpulsen, zodat de periodieke fout zeer goed kan worden gecompenseerd door automatische besturing.

Voor grote monteringen, zoals de Skywatcher EQ-8, de monteringen van 10Micron of de CGX-L van Celestron, is een wormwielas nog steeds de eerste keuze, omdat optiek met een lange brandpuntsafstand een zeer lage periodieke overbrengingsfout vereist en een contragewicht niet kan worden weggelaten voor zware optiek, zelfs niet met een astandwiel. Bovendien gaan de voordelen van astandwielen op het gebied van compactheid, gewicht en prijs verloren zodra een steun met een hoog draagvermogen nodig is.

Er is dus een ideaal belastbaarheidsbereik waarin monteringen met een astandwielkast hun sterke punten kunnen uitspelen. De eisen voor mobiele astrofotografie met kleine tot middelgrote optiek vallen binnen dit bereik. De harmonische monteringen van iOptron, PegasusAstro, RainbowAstro en ZWO zijn precies voor deze eisen ontworpen.

Je kunt alle monteringen met asoverbrenging vinden onder de Harmonic / Strainwave link in de shop.

Pak nu je kans: Schaf de ProNewton N 153/750 EQ-500 X aan en verzeker jezelf van een voucher van 250 euro!

April 19 2024, Marcus Schenk

Onder de sterren staan en het uitgestrekte universum verkennen: Een droom die werkelijkheid kan worden met de ProNewton N 153/750 EQ-500 X. Deze krachtige telescoop haalt de sterren rechtstreeks naar je achtertuin!

Voor een beperkte tijd ontvang je bij aankoop van een ProNewton N 153/750 EQ-500 X een voucher ter waarde van 250 EUR cadeau. Een kans die je niet mag missen.

  • De hoofdspiegel met een opening van 153 mm vangt zoveel licht op dat je zwak verlichte deep-sky objecten zoals gasnevels of schitterend mooie sterrenclusters kunt ontdekken.
  • De EQ-500 montage biedt je dankzij de geïntegreerde kogellagers een nauwkeurige handmatige volging. In combinatie met de optiek krijg je een zeer stabiel totaalsysteem dat bij elke observatie plezier biedt.

Deze Newton-telescoop draagt niet voor niets de “Pro” in zijn naam, aangezien de afwerking aanzienlijk verschilt van de gebruikelijke beginnersoptieken. Nu is het moment om de maan en fascinerende details op de planeten in hoge kwaliteit te bekijken.

Grijp nu je kans en verzeker jezelf van deze hoogwaardige telescoopset inclusief een 250 EUR winkelvoucher!

Maar let op: De actie is geldig tot 30.06.2024. De voucher kan worden ingewisseld tot 31.12.2027. Zolang de voorraad strekt.